Uuden vuoden lupaukset ei ole koskaan olleet minun juttu. Tähän aikaan vuodesta tulee kuitenkin mietittyä mitä uusia ryhtiliikkeitä voisi kroppansa ja sitä kautta paremman elämänlaadun hyväksi tehdä.
Uskon pienten muutosten voimaan. Yhdestä muutoksesta voi seurata toinen hyvä muutos ja hyvien tulosten innoittamana taas jokin uusi. Tällä kaavalla elämänlaatu paranee monilta osin ilman järkyttäviä ponnisteluita.
Sillä iso osa hienoista uuden vuoden lupauksista kaatuu liian koviin tavoitteisiin.
Kehomme on meidän hengen ja sielun maallinen asuinsija.
Olemme ennen kaikkea henkisiä olentoja,
joille keho on annettu työkaluksi
tämän maanpäällisen elämämme ajaksi.
Fyysiselle kehollemme on annettu monta tärkeää tehtävää
ja meidän on tarkoitus vaalia sitä huolehtimalla sen tarpeista
eläen kaikin tavoin mahdollisimman terveellistä elämää.
Tietoa terveyttä ylläpitävistä ja sitä kautta myös painonhallintaa tukevista keinoista on saatavilla loputtomasti. Kyllähän me tiedämme mitä kannattaisi tai ei kannattaisi syödä. Tiedämme varmasti, että liikunta pitäisi olla osana arkea. Kasviksia pitäisi syödä paljon. Tiedämme, että liika sokeri ja heikkolaatuinen rasva lihottavat.
Haasteena onkin ottaa käyttöön ne keinot, jotka pysyvät mukana arjessa.
Laihduttaminen voi vielä onnistua hyvinkin, mutta pysyvä painonhallinta on vaativampi juttu. Siksi kyse on elämäntapojen muutoksesta, jolloin kaikki muutokset ruokavaliossa tulevat luonnolliseksi osaksi arkea. Terveellinen syöminen on elämäntapa siinä missä aktiivinen liikkuminenkin.
Meille on tarjolla lukematon määrä eri teorioita ja tekniikoita edistää ja ylläpitää fyysistä terveyttä ja hyvää kuntoa. Ne voi olla toisinaan haastavia seurata ja jatkuvasti harjoittaa. Mainitsin aiemmin kertovani omat keinoni pysyä hyvässä fyysisessä kunnossa ja kerron niistä tässä.
Olen todennut yksinkertaiset keinot kaikkein toimivimmiksi. En ole koskaan kokeillut pikadieettejä tai joitain hokkuspokkus temppuja. Yksinkertaiset, arkiset valinnat on pitäneet minut oman elämäni tikissä ja kurvit niissä kohdissa, joissa haluan niiden olevan.
1. Säännöllinen ruokailu
Älä koskaan päästä itseäsi liian nälkäiseksi!
Pitämällä itseäsi nälässä, varmistat että ruoka on mielessä koko ajan ja tulee ehkä naposteltua mitä sattuu. Ja sitten kun vihdoin saat eteesi kunnon aterian, syöt liikaa.
Syön vähintään 3-4 tunnin välein. Näin aineenvaihdunta pysyy käynnissä pitkin päivää. Myöskään mitään isoa nälkää pääse koskaan tulemaan. Tämä vaatii hiukan etukäteissuunnittelua päiväohjelmaan, mutta se kannattaa tehdä. Suunnitelmallisuudesta tulee lopulta tapa. Etenkin kun on liikkeellä kodin ulkopuolella, täytyy suunnitella tarkkaan miten saa pidettyä ruokarytmin tasaisena. Tiheä ruokailuväli auttaa myös pysymään virkeämpänä.
Aamiainen on ateria, joka käynnistää kehon päivää varten ja palauttaa yön ketoositilasta. Sitä en skippaa koskaan. Aamiaiseen kannattaa sisällyttää paljon proteiinia, sillä se pitää nälän loitolla.
Riittävä veden (huoneenlämpöinen) juonti on tärkeää. 2-3 litraa olisi ihanne. Hyvä vesipullo kulkee aina mukana ja se on helppo täyttää melkein missä vaan.
Nauti kohtuudella. Mistään ei tarvitse kieltäytyä kunhan määrä pysyy kohtuudessa. Varmin keino alkaa himoitsemaan jotain on kieltää se itseltään. Jälkiruokaa voi ottaa vähemmän, kahvipullan voi puolittaa. Jokainen tietää oman kohtuutensa.
Välimeren maissa noudatetaan hyvin pitkälle ruokafilosofiaa, jonka itse olen todennut toimivaksi. Sen lisäksi, että välimerelliset ruuat ovat suuria suosikkejani, ne sisältävät paljon ruoka-aineita, jotka edistävät terveyttä. Kuten oliiviöljy, kala ja kasvikset.
2. Puhdas, luonnollinen ruoka on parasta
Kaikki mikä kasvaa maassa, puussa tai pensaissa on lähtökohtaisesti turvallista ravintoa. Äiti Maa ei tarjoaisi meille ravintoa, joka olisi vahingollista.
Vältä keinotekoisia makeutusaineita ja niillä makeutettuja ruokia ja juomia. Luonnon oma sokeri on terveellisin makeuttaja kunhan se pysyy kohtuudessa. Ihan paras vaihtoehto on tumma sokeri, kuten intiaanisokeri.
Puhtaissa ja mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan olevissa ruoka-aineissa on ravintoaineet tallella. Mitä enemmän ruokaa on prosessoitu, sitä vähemmän ravintoaineita se sisältää. Lisäksi prosessoidut ruuat sisältävät suuria määriä kemiallisia aineita, jotka ei ole kenellekään terveellisiä. Silti, einekset on toisinaan lapsiperheessä pelastus, ja turhan stressin (joka sekin lihottaa) poistaja, silloin kun aikaa tai voimia ruuanlaittoon ei ole.
3. Hiilareita kyllä, mutta kohtuudella
Ruokavaliot, joissa painotetaan hiilareiden poistamista lähes kokonaan, ovat aika ääripään ilmiö. Kyllä niillä metodeilla kilot lähtee ja sovelsin yhtä sellaista myös itselleni kuurina kun laihdutin raskauksien jälkeen. Mutta ruokavaliona en voisi sellaista noudattaa. Olen huomannut, että jos saan hiilareita liian vähän, alkaa päässä sumentua. Aivot jumittaa ja päätä särkee. Siksi hyvät hiilarit (peruna, ruis, täysjyvätuotteet) kohtuullisessa määrin kuuluvat ruokavaliooni päivittäin.
Jokaisen neljän raskauden aikana sain n. 25 lisäkiloa. Aika hurjaa, mutta näin minun keho kai valmistautui imetykseen, sillä suurin osa kiloista hävisi imetyksen aikana. Kun sen lopetin, oli laihdutettavaa joka kerralla n. 5 kg. Nämä on ainoat neljä kertaa kun olen ollut laihdutuskuurilla.
Aloitin sen aina jollain detox-kuurilla, joka oli hyvä startti ja herätti kehon polttamaan rasvaa. Missään vaiheessa en jättänyt aterioita väliin, vaan keskityin niiden sisältöön ja määrään entistä tarkemmin. Pääasiassa paino putosi yksinkertaisuudessaan hiilareita vähentämällä. Aluksi vähensin niitä aika radikaalisti, mutta kun kilot lähtivät karisemaan, lisäsin niitä takaisin hiljalleen.
Viimeiset raskauskilot putosivat muutaman kuukauden sisällä, eivätkä tulleet takaisin. Liian nopea laihduttaminen saattaa vähentää lihasmassaa eli maltillinen eteneminen on hyväksi sillä se polttaa rasvaa, mutta säästää lihaksia.
4. Jokapäiväiset terveet ruokarutiinit
Aamuisin juon puolikkaan puristetun sitruunan mehun huoneenlämpöisellä vedellä laimennettuna. Tämä olisi hyvä juoda ennen aamiaista.
Sitruuna tehostaa ruuansulatusta ja puhdistaa kehoa, pitäen samalla huolta myös ihosta.
Näitä jokaista ainakin yksi päivässä: avocado, kananmuna ja banaani.
Pähkinät ovat ylivoimaisen terveellinen hyvien rasvojen lähde. Cashew- ja saksanpähkinät ovat omia suosikkejani.
Laadukas oliiviöljy kaikessa ruuanlaitossa.
Käytän oliiviöljyä usein myös voin korvikkeena leivän päällä. Erilaiset tutkimukset kertovat oliiviöljyn olevan hyväksi myös muun muassa sydämelle, iholle ja hiuksille sekä tulehdusten estämiseksi. Varsinainen superöljy! Muutkin pehmeät rasvat ovat hyväksi, kuten pellavansiemenöljy. Näitä rasvoja ei tarvitse säästellä, sillä ne pitävät elimistön rasvahappokoostumuksen ideaalisena.
Ruisleipää vehnätuotteiden sijaan. Täysjyväiset kauraleivät ovat herkullisia myös.
Pasta ja riisi aina täysjyväversioina.
Aineenvaihduntaa buustaavia mausteita chiliä ja inkivääriä lisään vähän joka ruokaan.
Tummaa suklaata (70 % tai enemmän) on lupa nautiskella jokaisena päivänä. Tumma suklaa sisältää flavonoideja, jotka toimivat vahvoina antioksidantteina. Tumma suklaa stimuloi serotoniinin tuotantoa, jonka toiminta keskushermostossa vaikuttaa muun muassa mielialaan, vireystilaan ja ruokahaluun.
On tutkittu, että tumman suklaan syöminen saattaa myös edistää aivojen terveyttä ja siten esimerkiksi muistia.
5. Ravintolisät täydentävät ruokavaliota
Eri ravintolisiä on tarjolla niin paljon, että kaikkiin tarpeisiin löytyy varmasti omansa. Joitain käytän päivittäin, joitain kuuriluonteisesti.
Magnesium sekä C- ja D-vitamiini kuuluvat päivittäisiin, samoin kollageenilisä (tässä valmisteessa on ainesosien pitoisuudet kohdillaan, erinomainen hinta-laatu suhde).
OptiMSM on loistava tuote nivelille, iholle ja hiuksille. Sitä kannattaa nauttia kuureina, sillä sen teho heikkenee jatkuvassa käytössä.
Jos laihdutat, kokeile kromia. Minulle se on auttanut makeanhimoon.
6. Liiku itsellesi mieluisalla tavalla
Meillä on aina aikaa sille, mikä on meille tärkeää. Jos jokin urheiluharrastus ei kiinnosta alkuinnostusta pidemmälle, jää se nopeasti pois. Kunnes taas tehdään uuden vuoden lupaus ja aloitetaan homma uudestaan.
Yritin joskus aikoinaan tykätä kuntosaliharjoittelusta. Kokeilin kyllä useammankin kerran, mutta se ei vaan ole minulle sopiva tapa treenata. Kotona voin tehdä samoja liikkeitä kehon omalla painolla eikä tarvitse edes lähteä minnekään.
Paras keinoni maksimoida liikkuminen arjessa on yksinkertaisuudessaan käyttää omia jalkoja aina kuin mahdollista. Kaloreita palaa näin ihan huomaamatta.
Jos työpaikallasi on portaita, käytä niitä. Joka päivä molempiin suuntiin. Suosi julkisia liikennevälineitä aina kun mahdollista. Kun katsot telkkaria, tee edes muutama lihaskuntoliike samalla.
Liiku sinulle sopivalla ja ennen kaikkea mieluisalla tavalla. Mitä ikinä se sitten onkaan – kunhan hengästyt edes kerran päivässä. Liiku siihen vuorokauden aikaan kun se sinulle tuntuu parhaimmalta. Liikkumisen tulee olla mukavaa, koska silloin sitä tulee tehtyä. Yksinkertaista, vai mitä!
7. Panosta nukkumiseen
Tätä ei voi liikaa korostaa.
Hyvä yöuni on aineenvaihdunnan kannalta ensisijaisen tärkeää. Riittävä uni ja palautuminen ovat myös toimivan hormonitoiminnan edellytys. Virkeänä hyvin nukutun yön jälkeen ei myöskään tee niin paljon mieli makeaa, jos sen himo on ollut ongelma.
8. Yksi muutos tai uusi tapa kerrallaan
Saavutat tavoitteesi varmimmin menemällä eteenpäin yksi askel kerrallaan.
Varmin syy painonhallinnan epäonnistumiseen on liian monen muutoksen ottaminen käyttöön yhdellä kertaa. Lisää ruokavalioosi uusi terveellisempi vaihtoehto kerrallaan. Tai jätä pois yksi lihottava herkku kerrallaan.
● ● ●
En laske kaloreita.
Laihduttaessani raskauskiloja opettelin ravintoaineiden kalorimääriä ja osaan aika hyvin arvioida mikä on kevyttä ja mikä ei. Päivittäin saatu kalorimäärä vaihtelee varmasti paljonkin, mutta aina voi tasata seuraavana päivänä jos on tullut syötyä liian raskaasti.
Kaikki on sallittua.
Kun tekee mieli jotain tiettyä ruokaa, syön sitä. Keho osaa kertoa kun siltä puuttuu jotain ja sitä kuuntelemalla voin paremmin. Joku on kutsunut tätä intuitiiviseksi syömiseksi.
En käy vaa’alla.
Farkut kertovat kyllä onko syytä ryhtiliikkeeseen. On aivan normaalia, että paino sahaa +/- 2-4 kg. Naisilla tähän sahaamiseen vaikuttaa myös kuukautiskierto. Parista kilosta suuntaan tai toiseen ei kannata ottaa stressiä, sillä nousun jälkeen tulee aina lasku kun on uskollinen omille periaatteilleen ruokavalion ja elämäntapojen suhteen.
Ole varovainen alkoholin kanssa. Se todellakin lihottaa salakavalasti.
Salli itsellesi herkuttelu, mutta pidä se kohtuudessa.
Ravintolassa en tilaa koskaan “terveysruokia” (vaikka nekin voi olla herkullisia) tai salaatteja (ellei keho juuri silloin huuda sitä). Ravintolaan mennään herkuttelemaan! Ja juhlissa saa syödä ihan mitä haluaa. Kotona palataan taas perusasioiden äärelle.
Ruoka ei ole vain energian tankkausta, vaan se on suuri nautinto.
Se on kropan nautinnoista heti toisena seksin jälkeen.
Miksi toiset sitten onnistuvat laihduttamisessa ja painon pysyvässä hallinnassa kun toiset taistelevat näiden asioiden kanssa vuodesta toiseen?
Motiivi ja itsekuri.
Kun nämä kaksi ovat kunnossa, onnistut varmasti. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei todellakaan ole. Kenen vuoksi haluat voida hyvin ja näyttää hyvältä? Motiivi voi olla vääränlainen ja silloin aitoa, itsestä lähtevää halua muutokseen ei ole.
Itsekuri saattaa kadota helposti minkä tahansa vastoinkäymisen seurauksena. Moni lohduttaa itseään herkuilla.
Orjallinen keinojen noudattaminen ei sekään ole hyväksi. Liian tiukka ei itselleen pidä olla ja ajoittaiset hairahdukset ovat inhimillisiä ja ne kannattaa itselleen sallia. Ole armollinen ja joustava, muuten elämästä tulee pelkkää suorittamista.
Tässä on lopulta kyse itsensä rakastamisesta.
Kun motiivi on oikea ja itsekuri terveellä pohjalla, pysyvä painonhallinta on mahdollista saavuttaa.
Oma ryhtiliikkeeni ensi vuodelle on nukkumiseen panostaminen. Sen kanssa on ollut haasteita koko viime vuoden ja nyt keskityn siihen vieläkin enemmän. Ajoissa nukkumaan, vaikka iltavirkkuna houkuttaisi valvoa. Viikonloppuisin yritän pitää edes suurin piirtein saman päivärytmin kuin arkisin.
Pidetään itsestämme hyvää huolta niillä keinoilla ja voimilla, jotka meillä itse kullakin on käytössämme.
Nautitaan ruuasta ja elämästä!
Kohtuus kaikessa ja kultainen keskitie… ne kun sisäistäisi niin elämä olisi paljon helpompaa. Hyviä ohjeita muutenkin tässä blogissa!
Kiitos kommentistasi! Näinhän se on eikä sitä tietä aina niin helppoa ole löytää. Mutta jatketaan töitä sen eteen!